Geçmişten Günümüze Beyoğlu’nda Tasarım

Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu Derneği’nin hazırladığı “Geçmişten  Günümüze  Beyoğlu’nda Tasarım” sergisi 12 – 22 Haziran 2012 tarihleri arasında Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi’nde izleyiciyle buluşacakmış.

Beyoğlu Belediyesi’nin websitesinde etkinlik takvimine bakarken gördüm bu sergi haberini. Sıkı durun, alttaki bir paragrafı bir solukta okuyun, sonra kendinize özetleyin. Bir nevi zihin egzersizi olsun…Kaç satırdan ibaret bir cümle olduğunu da şak diye söyleyiverirseniz, benden size tebrikler!

“İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) Kâr Amacı Gütmeyen Kurumlara Yönelik Yaratıcı Endüstrilerin Geliştirilmesi Mali Destek Programı’nın desteklediği ve Beyoğlu Belediyesi’nin iştirakçisi olarak katkı sağladığı ‘Endüstriyel Tasarım Sektörünün Global Rekabet Gücünün Artırılması: Endüstriyel Tasarım Tanıtım Ajansı ve Sanal Müze Projesi’ kapsamında,  Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu Derneği’nin (ETMK), hazırladığı “Geçmişten Günümüze Beyoğlu’nda Tasarım” sergisi, 12 – 22 Haziran 2012 tarihleri arasında Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi’nde açılıyor.”

İçinizde yoğunnn bir ‘sergiyi görmeliyim’ duygusu uyandı, değil mi?!!?? Sahi neymiş konusu? Muhakkak parayı veren bildirilecek, ismini duyuracak, destekleyen de öyle…İlk paragrafta bu mühim bilgiler paylaşılmalı ki, yapılan harcamaların kaynağı verilen destek okuyucunun kafasına nakşedilsin. Benim gibi ‘bu da neymiş bakalım, sabredeyim de okuyayım, bir şans vereyim’ derseniz, sergiye ilişkin detaylar aşağıda:

Osmanlı modernleşmesinin gündelik hayata yansımalarının görünürlüğü Pera’da yoğun bir bir biçimde izlenir. Batı’nın mobilya, ev aksesuarları, giyim ve oyuncak başta olmak üzere güncel modaları Cadde-i Kebir vitrinlerinde boy gösterir. Bu unsurlar yalnızca ithal ürünlerin satışıyla değil, aynı zamanda yerel atölyelerin üretimiyle de bölgeye hareketlilik katar.  Sergide, özellikle 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren modernliğin, eğlencenin adeta ışıltılı bir merkezi olan Beyoğlu’nun tasarım vurgusu taşıyan hayat tarzı, modaları ve üretim  çeşitliliği, günümüze uzanan bir süreçte, dönem objeleri, efemera ve fotoğraflar aracılığıyla izleyiciye sunuluyor.

Çeşitli özel ve kurumsal koleksiyonlardan derlenen “Geçmişten Günümüze Beyoğlu’nda Tasarım” sergisi, bir yandan Beyoğlu’nun yaratıcı dünyasını yansıtırken, aynı zamanda bir ölçüde tasarım tarihimizi de mercek altına alıyor.

Endüstriyel Tasarım Tanıtım Ajansı (ETTA) ve Endüstriyel Tasarım Sanal Müzesi (ETSM) projesi, İstanbul Kalkınma Ajansı 2010 yılı Kar Amacı Gütmeyen Kurumlara Yönelik Yaratıcı Endüstrilerin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında desteklenmektedir. Beyoğlu Belediyesi iştirakçi olarak; TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi), Arzum, Gürallar Art Craft, Armaggan ve Ersa da sektörel sponsorlar olarak projeyi desteklemektedir.

Basın bültenine rağmen görmeye değer sanırım. İş çıkışı bir uğrarım…En iyisi haftasonu art walk muadili bir tur yapmak, Salt’a, Arter’e bir bakar çıkarım, epey zaman oldu…

Tarih: 12 – 22 Haziran 2012

Açılış: 12 Haziran 2012 Salı 18:00

Basın Daveti: 12 Haziran 2012 16:00

Yer: Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi

Yorum bırakın