Çöpe attığınız, bir daha hiç kullanmadığınız atıklar Çöp(m)adam projesi kapsamında, kadınların el emeği ile doğa dostu çantalara dönüşüyor. Bu proje, kadınlara çanta yapımını öğretip para kazanmalarına destek olurken, bir yandan da  doğaya da büyük katkı sağlıyor.

Çöp(m)adam projesi, 1989’dan beri Türkiye’de yaşayan akademisyen Tara Hopkins’e ait.  Hem kadınlara yapacakları çalışmayla para kazandırmak hem de atıkları değerlendirmek fikriyle yola çıkmış. Tesadüfen ambalaj atıklarının Meksika’da bir hapishanede çantalara dönüştürüldüğünü öğrenince, 1 haftasını hapishanede geçirip, mahkumlardan çanta yapımını öğrenmiş.  İşe kendi mahallesinde, Ayvalık’lı kadınlardan başlamış. Sponsorları Unilever ve Sabancı Üniversitesi. 2008’de 4 modelle başlamışlar. Şimdi, toplam 15 farklı modelde çantaları ve de aksesuarları mevcut. Modellerin isimleri de çok şeker: Salvatore, Çöp şekerim, Çıfıt Çantası, Çerçöp…

Proje kapsamında Türkiye’nin farklı bölgelerinde kurulan atölyelerde (Ayvalık, Diyarbakır ve İstanbul) kadınlara geri dönüşümlü malzemeden çanta yapımı, eğitmenler tarafından öğretiliyor, kadınlar, öğrendikleri bilgileri ve edindikleri hammaddeleri kullanarak ister mevcut atölyelerde, ister evlerinde çantaları üretiyor. Bu arada untmadan söyleyeyim, bu ambalaj atıkları kullanılmadan önce  yıkanıyor ve sterilize ediliyor. Çantaların %95i  geri dönüşümlü malzemeden üretiliyor, hepsi el yapımı ve suya dayanıklı. Ece Sükan Vintage, Karınca, Sakıp Sabancı Müzesi, Çöp(m)adam  satış noktaları arasında. Çöp(m)adam internet sitesinden de beğendiğiniz ürünleri satın alabiliyorsunuz.

Projeye katkı sağlamak isterseniz ambalaj atıklarınızı biriktirip Ayvalık’taki Çöp(m)adam Atölyesine yollayabilirsiniz. Kullandıkları Atıklar: jelatin vb. paket kağıtları, cips, bisküvi ve çikolata ambalajları, Kahve poşetleri (3in1, vb.), Çorba vb. kuru gıda ambalajları, Plastik torbalar, Kullanılmış A4 kağıt, Magazin ve dergiler.  Ambalaj atıklarının kullanılabilmesi için mümkün olduğunca az hasar görmüş ve temiz olması (yırtık, yanık olmaması) gerek.

Adresi de veriyorum:

Tara Hopkins

çöp(m)adam Atölye

Hamdibey Mahallesi

Ali Bey Cami Caddesi No:1 11400

Ayvalık – Balıkesir

Yorum bırakın